dobra kuchnia polska w Krakowie

Kraków- nie tylko budowlane zabytki, jednakowoż też przepyszna kuchnia
Kraków to z pewnością jedno z najpiękniejszych oraz w największym stopniu bogatych w tradycję polskich miast – nie da się kłócić z tym sformułowaniem. Mimo to stolica Małopolski to nie wyłącznie Wawel oraz ładne zabytki – to też kuchnia oraz regionalne dania i produkty, z jakich słynie Kraków. Wielu turystów zdaje się nie pamiętać o gastronomicznym dziedzictwie tego miasta, a szkoda, albowiem krakowscy kucharze mają się czym pochwalić, zwłaszcza, kiedy gra toczy się o dania oraz lokalne produkty.

kuchnia polska Kraków rynek

   

Regionalne produkty z Krakowa
Nie byłoby kuchni bez idealnych towarów. Kraków słynie w głównej mierze z oszałamiającego nabiału: ser gazdowski-gołka (pucok, kara), bundz (bunc), redykołka, bryndza podhalańska. Znaczącym powodzeniem cieszy się również masło rzuchowskie, sądecki miód spadziowy lub sól wielicka. Te artykuły nieraz tworzą podstawy lokalnych dań kuchni Krakowskiej.

Sztuka kulinarna Krakowa – regionalne dania oraz potrawy
Choć kuchni Krakowa obfituje w ogrom wspaniałych regionalnych produktów – turyści zazwyczaj szukają gotowych dań, które za pomocą doznań kubków smakowych przedstawią tradycję kucharską stolicy Małopolski. I tu Kraków nie ma powodów do wstydu. Degustatorzy dań mięsnych są w stanie pokusić się o spróbowanie takich dań, jak jagnięcina podhalańska, tuszka gęsi zatorskiej czy jagnięcina jurajska z owcy olkuskiej. Potrawy rybne to natomiast karp w zalewie octowej lub też karp zatorski wędzony. Wielbiciele zup powinni posmakować żurek po krakowsku czy też barszcz czerwony krakowski.
Jakkolwiek to, z czego w najwyższym stopniu słynie Kraków w Polsce i na całym globie to nie danie główne, zupa lub przystawka – to delikates, jaki wolno traktować jako zwykły przysmak. Mowa bezsprzecznie o Obwarzanku Krakowskim. Jego wygląd przypomina pierścień o konturze koła. Wyróżniają go też specyficzne sploty, jakie wyglądem przypominają warkocz. Oryginalne obwarzanki powinny mieć średnicę między 12 a 17 centymetrów oraz ważyć do 120 gramów. Przeważnie obwarzanki dekorowane są solą, sezamem, makiem lub kompozycją suszonych ziół.
Mniej słynnym, chociaż także uznawanym za lokalny przysmak Krakowa jest chleb prądnicki. Jest to ciemne pieczywo, pieczone na bazie zakwasu żytniego. Pokrywa chleba pokryta jest otrębami żytnimi – chleb ten wolno rozpoznać także po specyficznych pęknięciach oraz grubej skórce (grubość od 4 do nawet 6 centymetrów).

http://mshg.pl/kontakt/   
Jak dostrzega się, Kraków stoi nie jedynie Wawelem i Sukiennicami – to także raj dla smakoszy, którzy wypatrują innowacyjnych, lokalnych regionalnych kuchni i artykułów, za pomocą jakich mogą o dużo odpowiedniej zaznajomić Kraków i jego okolice.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *