kuchnia włoska w Krakowie

Perfekcyjną wskazówką na dobranie wina do włoskiego makaronu jest… zignorowanie makaronu oraz zwrócenie uwagi na sos. Makaron jest po prostu płótnem dopełniającym akompaniujące mu składniki. Na przykład branża Apulian rigatoni jest chłopskim, pomidorowym daniem. Tego rodzaju potrawa potrzebuje wina, który znakomicie połączy się z pieczonym pomidorem i czerwonym mięsem. Jeżeli uważasz o czerwonym winie, masz rację, jednak które z nich będzie w największym stopniu odpowiednie? Na ogół jest tak, że najlepiej dobrać wino z tego samego regionu we Włoszech z którego tradycyjnie pochodzi danie – tu zdołałoby się uczynić dla przykładu wino o nazwie Primitivo, które ma potężny aromat wygrzewających się w słońcu czerwonych jagód, jak również jest o trafnej strukturze pasującej do dania.

mięso sezonowane Kraków

Przepis na sos pomidorowy do makaronu
•    Sosy na bazie pomidorów są mocno kwaśne i wielokrotnie mieszane są z bogatymi, czerwonymi mięsami.
•    Z powodu kwasowości w pomidorach, najlepszym rozwiązaniem jest wino czerwone. Jest ogrom przeróżnych odmian winogron (i mieszanek), jakie będą szczęśliwie wypełniać tę rolę.
•    Jeśli do takiego włoskiego makaronu doda się trochę więcej bogactwa składników (mięso, śmietana) można trochę znacznie bardziej poszaleć.
•    Polecane tutaj jest wyżej wspomniane Primitivo, niemniej jednak także Sangiovese, Negroamaro, czy również Nero d’Avola.

Co do pasty z sosem serowym?
Trudno jest odnaleźć wino, które nie smakowałaby dosyć odpowiednio z serem, w związku z tym zamiast tego poprawniej pomyśleć o dobraniu właściwego jako o okazji do tego, by spróbować nieco bardziej wymyślnych trunków bazując na ich fakturze. Na przykład białe wino o mocnym smaku, takie jak włoski Trebbiano lub też Chardonnay stworzy spójną parę z takim makaronem i podkreśli smakowitość sera. Oprócz tego lżejsze czerwone wina z są kolejnym imponującym kompanem z intensywnym makaronem z dodatkiem twardego sera, szczególnie jeżeli w sosie są grzyby lub ewentualnie warzywa korzeniowe. Oto kilka opcji, których należałoby spróbować: jeśli chodzi o wino białe Trebbiano di Lugana lub ewentualnie Ribolla Gialla, a jeśli chodzi o czerwone Nerello Mascalese, Pinot Noir czy również Sangiovese.

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *