kuchnia włoska w Krakowie

Wyjątkowa kuchnia włoska
Masz ochotę dobrze zjeść? Pośród szerokich opcji, jakie proponuje europejska sztuka kulinarna na szczególną uwagę zasługuje kuchnia włoska. Dlaczego? Otóż z tego powodu, że kuchnia włoska to mnogość aromatów, połączeń oraz spora dawka składników odżywczych.

Tradycyjne włoskie przyprawy

Naszym rodakom włoska kuchnia, łączy się prawie zawsze z makaronem i pizzą oraz czasem z owocami morza. Tymczasem włoska sztuka kulinarna to też takie smakołyki jak dojrzałe sery czy świeże warzywa.

Klasyczne jedzenie włoskie

Makarony to baza kuchni włoskiej. We Włoszech przyrządza się pasty w dziesiątkach form. W zasadzie niełatwo wymyśleć produkty których nie da się dodać do tej potrawy. mięso sezonowane Kraków Owoce morza, szeroki wybór mięs, np. jagnięce czy drobiowe oraz przeróżne przyprawy, sprawiają, że makarony można jeść każdego dnia.

Kolejną charaterystyczną potrawą jest pizza. Wbrew pozorom nie została ona wymyślona we Włoszech lecz z Grecji. Znana jest jednak jako włoskie danie. Prawdziwa pizza włoska powinna mieć niezbyt grube ciasto i mała ilość składników. Najprostsza wersja pizzy to margharita z serem. Prawdziwie włoska pizza to uciecha dla podniebienia, ale również bomba kaloryczna. Nie jest to zatem potrawa dla tych, którzy chca być „fit”.

Włoskie potrawy to znacznie więcej niż tylko pizza i pasta. To również canelloni, tortellini, ravioli i liczne desery – np. granita czy panna cotta. Będąc w restauracji włoskiej nie warto zapominać o winie czy o pysznych serach- gorgonzoli, mascarpone lub pecorino.
Zobacz film

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany. Pola, których wypełnienie jest wymagane, są oznaczone symbolem *